In het Spaans heet het ‘gotelé’ en het is veel te zien in met name oudere woningen in Spanje. Het fenomeen popcorn- of stippelwanden zijn de bekende ruwe muren met structuur alsof het verfdruppels zijn. Maar waarom is dit in Spanje in de woningen veel te zien maar in andere landen veel minder of helemaal niet?
Het Spaanse woord ‘gotelé’ is een verbastering van het Franse woord ‘gouttes’ wat letterlijk druppels betekent. In Nederland spreekt men meer over ruwe of structuur muren wat ook wel eens popcorn- of stippelmuren genoemd wordt. In Spanje zijn er praktisch geen woningen (met name oudere) te vinden waar geen sprake is van dit soort muren.
Maar waar komt dit vandaan en waarom wordt de ‘gotelé’ in Spanje veel toegepast en in andere landen veel minder of helemaal niet? Volgens Wikipedia zou deze vorm van muurbehandeling geluiddempende eigenschappen hebben. Het hobbelige oppervlak wordt gecreëerd door minuscule deeltjes vermiculiet of polystyreen met een verfspuit aan te brengen.
Het is niet helemaal zeker waar het fenomeen in Spanje vandaan komt maar waarschijnlijk stamt de ‘gotelé’ techniek uit de zestiger jaren toen er in recordtijd duizenden woningen gebouwd werden. Er vond vanwege de werkgelegenheid in de industrie een ware exodus plaats vanuit de dorpen op het Spaanse platteland naar de grote steden. Om al die mensen op te vangen werden er in de Spaanse steden hoge flats gebouwd, te veel en te snel.
Omdat men te snel bouwde waren de muren niet allemaal gelijk en recht en er is niets beter dan deze beschadigde of niet rechte muren met onvolkomenheden te verbergen door een ruwe muur met structuur. Daarnaast dacht men in die jaren dat ‘gotelé’ ook decoratief en mooi was.
En zo werd deze vorm van muurbedekking massaal geïntroduceerd in Spanje en zijn er praktisch geen oude woningen die geen muren met popcorn structuur hebben. Tegenwoordig wordt deze vorm van decoratie niet meer gebruikt maar er zijn wel veel mensen die er vanaf willen. Op Google zijn meer dan 150.000 zoekopdrachten te vinden over de verwijdering van ‘gotelé’. Dat kan gebeuren door deze te schuren of af te krabben of de ruwe meer te bedekken met plamuur (maar wij zijn geen experts).