Je ziet ze ook in Spanje steeds meer. Dan hebben we het hier niet over de Nederlanders en Belgen die met hun elektrische fiets vanuit eigen land naar Spanje zijn gekomen om tijdens de vakantie te fietsen maar ook Spanjaarden die voor de elektrische fiets gaan. Uiteraard is dat nog niet in zo’n grote hoeveelheden als in Nederland maar je ziet ze steeds meer, ook omdat er steeds meer aanbod komt en de fietsen goedkoper worden. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels, wetten en voorschriften voor het gebruik van elektrische fietsen in Spanje.
Een elektrische fiets (bicicleta eléctrica) is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. In Nederland heet de elektrische fiets officieel “fiets met trapondersteuning” (bicicleta con pedaleo asistido) wat een fiets is die werkt in combinatie met spierkracht en dus alleen ondersteuning geeft. Dit soort fietsen wordt ook wel eens “pedelec” genoemd, een samentrekking van Engelse woorden pedal en electric). Deze naam wordt ook wel eens gehoord in Spanje.
Naast de gewone pedelec (fiets met trapondersteuning) die tot 25 km/h uur bestaan ook nog de speed-pedelec fietsen die vaak tot 45 km/h gaan. Met die laatste moet men op het wegdek rijden en mag men niet in volle vaart op een fietspad rijden in Spanje. Daarnaast dient men een brommer/scooter helm te dragen en is een speciale speed-pedelec helm niet toegestaan.
Spaanse omschrijving elektrische fiets
In de BOE (staatsboletin) in Spanje staat het volgende over fietsen met trapondersteuning: “Bicicleta que utiliza un motor, con potencia no superior a 250W, como ayuda al esfuerzo muscular del conductor. Dicho motor deberá detenerse cuando se de cualquiera de los siguientes supuestos: El conductor deja de pedalear y La velocidad supera los 25 km/h” wat in het Nederlands wil zeggen “Fiets met een motor met een vermogen van niet meer dan 250 watt die dient om ondersteuning te geven aan de spierkracht van de bestuurder. De motor zal stoppen wanneer er sprake is van een van deze omstandigheden: De bestuurder ophoudt met trappen en de snelheid meer is dan 25 km/h”.
In Spanje gelden de volgende algemene regels:
- Voor het rijden met een elektrische fiets met trapondersteuning die niet sneller dan 25 km/h kan en een vermogen heeft van maximaal 250 watt motorvermogen, gelden dezelfde regels als voor een normale fiets.
- Voor fietsen met een elektromotor (speed-pedelec) die sneller kunnen dan 25 km/h en meer motorvermogen hebben of waarop gereden kan worden zonder te trappen gelden de regels voor bromfietsen. Dit houdt dus in dat men met deze fietsen in principe niet op het fietspad zou mogen rijden, men een helm dient te dragen, een speciaal rijbewijs nodig heeft en een kenteken moet hebben. Ook dient men dan verzekerd te zijn, net zoals bij bromfietsen en scooters.
- De maximumsnelheid voor alle fietsers inclusief elektrische fietsen is 45 km/h.
Algemene regels fietsen in Spanje
- Volwassenen moeten verplicht een fietshelm dragen wanneer ze buiten de bebouwde kom op de weg rijden terwijl minderjarigen onder de 16 jaar altijd (binnen en buiten de bebouwde kom) verplicht een fietshelm moeten dragen.
- Er wordt aangeraden om reflecterende kleding te dragen tijdens de uren dat het donker is. Vreemd genoeg staat er in de regels niet dat het verplicht is om met licht aan te rijden, sterker nog, veel fietsers hebben niet eens licht op de fiets zitten.
- Zoals overal dient men als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dient men te stoppen bij de STOP borden, zebrapaden en stoplichten. Doet men dat niet dan kan men net zoals de autorijder bekeuringen krijgen.
- Zorg goed voor de fiets, dat wil zeggen, zorg dat de ketting goed is, de remmen werken en de banden de goede spanning hebben zodat het fietsen stukken veiliger is.
- Elke keer als men op de fiets zit en af wilt slaan naar rechts of links dient men dat goed en ruim van te voren aan te geven.
- Als men met een groep fietsers over de grote weg rijdt dient men dat in parallel vorm te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.
- Het is verboden op de fiets te rijden met de koptelefoon op om muziek te luisteren, met de mobiele telefoon in de hand of na het gebruik van drugs en alcohol.
- Het fietsen op de autowegen is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets wat men ongetwijfeld wel eens gezien heeft in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan.