De torrefacto koffie in Spanje

De torrefacto koffie in Spanje
Beeld: Freepik

In Spanje wordt veel en vaak koffie gedronken in verschillende varianten zoals de café solo, de cortado, café con leche of de carajillo. Maar wellicht is het je al eens opgevallen dat de koffie soms een andere bittere nasmaak heeft. Dat komt dan vaak door de torrefacto, aanwezig in de in Spanje populaire ‘mezcla’ koffie.

Mezcla

‘Mezcla’ wil niets anders zeggen dan ‘een mix’ van koffiebonen. In de meeste gevallen gaat het dan om een variant van 50% ‘natural’ bonen en 50% ‘torrefacto’ bonen. In andere gevallen gaat het om een ‘100% café arabica’ wat te maken heeft met koffie van oorsprong uit Midden-Afrika en Azië.

Arabica koffie is de meest gedronken koffie ter wereld en bevat zo’n 70% van de huidige koffiemarkt. De rest is voornamelijk robusta met als doel om te gebruiken voor het melangeren.

Torrefacto

Maar wat is dan eigenlijk torrefacto en waarom is dat zo populair in Spanje. Simpel gezegd is torrefacto het eindresultaat van het proces dat ‘torrefacción’ heet waarbij de koffiebonen na het verwarmen in het laatste proces suiker toegevoegd krijgen om een dun laagje te vormen op de koffiebonen om deze een zwart glanzend effect te geven.

De oorspronkelijke reden voor het ‘torrefacción’ proces was om de kwaliteit van de koffiebonen (groene koffie) te verlengen. Maar het proces zorgt er ook voor dat de koffie er beter en mooier uitziet, een langdurige smaak in de mond heeft, een bittere nasmaak en daarnaast tweemaal zoveel cafeïne bevat als de 100% arabica-koffie.

Oorsprong

De oorsprong van de torrefacto koffie ligt in Latijns Amerika maar het is de Spanjaard José Gómez Tejedor die begin 19e eeuw het proces naar Spanje en later ook naar Portugal bracht onder de nog steeds bestaande naam Cafés La Estrella.

Gedurende jaren was de café torrefacto de standaard in Spanje en zeker na de Burgeroorlog toen koffie schaars en duur was. Daarom werden de koffiebonen gemengd met torrefacto wat dus de huidige mezcla op heeft geleverd.

Pas in 2012 werd via een Koninklijk decreet (Real Decreto 1676/2012) vastgelegd wat café torrefacto is: ‘café tostado en grano, con adición de sacarosa o jarabe de glucosa, antes de finalizar el proceso de tueste, en una proporción máxima de 15 kilogramos de dichos azúcares (expresados en sustancia seca) por cada 100 kilogramos de café verde’.

Anno 2019

Spanje en Portugal zijn praktisch de enige landen binnen Europa waar nog de torrefacto koffie wordt gedronken. Ondanks de sterk opkomst van andere koffiesoorten die meer ‘natural’ zijn en ‘100% arabica’ zoals bij de Nespresso en Starbucks ketens (die geen torrefacto hebben) wordt er in de horeca nog steeds gebruikt gemaakt van de torrefacto koffie.

Terwijl in de winkels en supermarkten de mezcla koffie uit 50% ‘natural’ bonen en 50% ‘torrefacto’ bonen bestaat zijn die verhoudingen in de Spaanse bars vaak 70/30% , 65/35% of 80/20% waarbij het laagste cijfer de torrefacto bonen is.

Volgens de horeca vinden de Spanjaarden de torrefacto koffie lekker en is dat een van de belangrijkste redenen om deze koffiesoort nog aan te bieden. Aan de andere kant is de torrefacto of mezcla koffie 8% tot 10% goedkoper dus dat zal ook zeker meespelen.

Daarbij moet men als men in Spanje koffie koopt opletten met de mezcla koffie aangezien er vaak voor 50% gebruik gemaakt wordt van de robusta koffiebonen en niet de arabica koffiebonen. Wil je in de Spaanse winkel dus ‘echte’ koffie kopen dan moet je zoeken naar de term ‘100% natural’ of ‘100% arabica’ om er zeker van te zijn dat je niet een mix-koffie koopt.

Scroll naar boven