Welke kwallen komen voor in Spanje

Kwallen die voorkomen in Spanje
Beeld: Pixabay

Gedurende de zomermaanden en soms in de winter komen er in de zee bij Spanje kwallen voor. Deze vervelende, lastige en soms pijnlijke beesten heten in het Spaans medusas. Om te zien zijn het mooie beesten, doorzichtig met lange tentakels maar als ze te dicht bij je komen en je dan ook nog eens steken dan kan dat pijnlijke gevolgen hebben.

Kwallen worden gevonden over de hele wereld en dus ook langs de Spaanse kust en stranden. De meest voorkomende kwallen in Spanje zijn de parelkwal of lichtende kwal (Pelagia Noctiluca) (in het Spaans medusa luminescente of clavel) en de Portugese Man of War (Physalia physalis) of Portugees oorlogsschip (in het Spaans carabela portuguesa of falsa medusa). Daarnaast kun je ook de “medusa velero” zien ofwel het ongevaarlijke Bezaantje.

Parelkwal

De medusa luminescente kan oplichten in het donker en heeft een diameter van 10 cm, heeft 8 tentakels en 8 lange draden bedekt met netelcellen, deze kunnen een lengte bereiken van 3 meter. Deze soort komt voornamelijk voor aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Bij aanraking met deze kwal kan ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

Portugees oorlogsschip

De carabela portuguesa is geen echte kwal maar is een kolonie van vier poliepen. Het kan extreem pijnlijke steken geven, afhankelijk van hoever men verwijderd is van het eigenlijke lichaam. Zijn tentakels kunnen tot 30 meter lang worden. De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock. Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Ga zo snel je kan uit het water en wees extra voorzichtig als je de tentakels van een menselijk lichaam verwijderd. Ook als het dier op het strand ligt of dood is

Bezaantje

De medusa velero ofwel velella in het Nederlands Bezaantje is een kleine kwal van ongeveer zeven centimeter lang en is blauw gekleurd waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke carabela portuguesa ofwel het Portugees oorlogsschip. Het bezaantje is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet.

Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een met gas gevuld zeiltje in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst worden. Het bezaantje is eigenlijk geen kwal maar een hydroïdpoliep uit de familie Porpitidae. Deze ronde, hoogontwikkelde, 10 cm brede staatkwal drijft aan het oppervlak. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op stranden.

[su_note note_color=”#FFF3E0″ text_color=”#444444″]Lees hier wat je moet doen als je gestoken bent door een kwal.[/su_note]

Scroll naar boven