De “silurus glanis” ofwel in Spanje “siluro” en in het Nederlands “Europese meerval” en in het Engels “catfish” wordt ook wel eens een visduivel genoemd en een blik op deze gigantische zoetwater en rivier vis kan verklaren waarom die laatste benaming bedacht is. Er wordt veel gevist op deze meervallen in Spanje en dan met name in de Ebro rivier en de stuwmeren die in de buurt van deze rivier liggen.
De grote vis is in principe ongevaarlijk voor de mens maar de enorme bek (vooral als deze openstaat), de baarddraden en het gevaarte op zich doet elke zwemmer in de Ebro rivier wel even schrikken.
In principe wordt de vis wanneer deze gevangen is gemeten en gefotografeerd waarna deze weer terug wordt gegooid in de rivier. Er zijn veel meervallen die gevangenen worden van klein naar groot maar zo groot als deze, dat wil zeggen bijna twee meter lang en 100 kilo zwaar (zoals recent in Navarra), wordt zelden tot nooit gevangen in Spanje.
De Europese meerval is geen vissoort die van oorsprong in de Spaanse rivieren voorkwam voordat een Duitser in 1974 diverse exemplaren in het Mequinenza stuwmeer bij Zaragoza gooide. In dat stuwmeer groeiden de meervallen snel en wisten zij zich in rap tempo voort te planten en te verspreiden over de hele lengte van de Ebro rivier.
In het geval van de meerval gaat het om een invasieve soort die veel schade aan de andere dieren die leven in en rond de rivier kan toebrengen. Daarom besloten sommige deelstaten zoals Navarra de gevangen meervallen te doden, iets wat niet overal wordt gedaan in Spanje.
De Europese meerval voelt zich het best thuis in rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones kan hij zich prima handhaven. Het dier heeft een voorkeur voor ontoegankelijke, dicht begroeide wateren met een zachte bodem. In de grote rivieren komen meervallen voor in diepe kommen en jagen ze ‘s-nachts op ondiepe plekken. Meervallen zoeken overdag graag een schuilplaats op waaronder ze kunnen schuilen.
In troebele onbegroeide wateren zijn brasem, karper, paling en snoekbaars geliefde prooien. Meervallen jagen ook vaak op watervogels zoals meerkoeten, amfibieën en kleine zoogdieren. Voor de mens is de meerval ongevaarlijk.