De DANA staat bij de mensen beter bekend met de oude term “gota fria”, een term die komt van de vertaling van het Duitse woord “Kaltlufttropfen”, waarvan de vertaling bij benadering “vallende koude lucht” is terwijl de “gota fría” letterlijk “koude druppel” is.
De term “gota fría” is vervangen door de meer wetenschappelijke term DANA wat een afkorting is van Depresión Aislada en Niveles Altos. Het is dus vrij normaal in de weerberichten de term DANA te zien maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over de “gota fría”.
Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen en in dit geval ook sneeuw neemt ook de temperatuur af. Een DANA is normaal gesproken van korte duur maar is wel kort maar krachtig.
De DANA is een meteorologisch verschijnsel dat zich in de herfst in het westelijke Middellandse-Zeegebied afspeelt, met name langs Valenciaanse kust en op de Balearen eilanden.
De DANA vindt in principe altijd plaats na de zomermaanden aangezien er een warme zee lucht nodig is die met koude lucht moet botsen. De overschakeling van de zomer naar de herfst is weliswaar de tijd van het jaar dat de effecten van de DANA het meest te merken zijn.
Weerexperts zeggen echter dat een “gota fría” of DANA ook onder de juiste omstandigheden kan plaatsvinden gedurende andere jaargetijden. In de winter en lente valt de regen en storm van een DANA echter niet zo op terwijl het toch klimatologisch bewezen is dat dit veroorzaakt wordt door een DANA.