Spanje zit complex in elkaar en bestaat naast een centrale regering (gobierno central) ook regionale of autonome overheden die verantwoordelijk zijn voor de 17 Autonome deelstaten (comunidades autónomas) die weer onderverdeeld zijn in 50 provincies (provincias) die weer onderverdeeld zijn in 115 comarca’s (comarcas) en dan weer 8.112 gemeenten (municipios). Hieronder een korte uitleg over de bestuurlijke indeling van Spanje en de autonome gemeenschappen.
De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd. De mate van autonomie verschilt in de autonome gemeenschappen (Comunidades Autónomas).
Het land bestaat uit 2 autonome steden (Ciudades Autónomas), Ceuta en Melilla, en 17 autonome gemeenschappen (Comunidades Autónomas, enkelvoud Comunidad Autónoma/Comunitat autònom/Autonomia erkidegoa /Comunidade Autónoma):
[su_note note_color=”#FFE0B2″]LEESTIP: Provincies in Spanje[/su_note]
- Andalusië (Andalucía)
- Aragón(Aragón)
- Asturië (Asturias)
- Balearen (Islas Baleares)
- Baskenland (País Vasco)
- Canarische Eilanden (Islas Canarias)
- Cantabrië (Cantabria)
- Catalonië (Cataluña)
- Extremadura (Extremadura)
- Galicië (Galicia)
- Castilië-La Mancha (Castilla-La Mancha)
- Castilië en León (Castilla y León)
- La Rioja (La Rioja)
- Madrid (Comunidad de Madrid)
- Murcia
- Navarra
- Valencia (Comunidad Valenciana)
De verschillende mate van autonomie is te verklaren uit de grote behoefte aan autonomie in de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië, omdat deze drie elk een sterke eigen identiteit en taal hebben. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen dus onder het zogenaamde “speciale regime”, waarbij de lokale taal een officiële status heeft.
De verhoudingen van de regionale regeringen van het Baskenland en Catalonië met de centrale regering in Madrid zijn vaak gespannen en soms zelfs problematisch. De autonomie van deze regio’s kan onder meer van toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië en Baskenland hebben bijvoorbeeld elk een eigen politieorgaan (Mossos d’Esquadra in Catalonië en de Ertzaintza in Baskenland).
[su_note note_color=”#FFE0B2″]LEESTIP: Bestuurlijke indeling van Spanje[/su_note]