Net zoals giftige slangen en spinnen komen er ook giftige schorpioenen voor in Spanje. Om precies te zijn gaat het om twintig soorten waarvan er vijf het meeste voorkomen: Buthus occitanus, Buthus ibericus, Euscorpius flavicaudis, Euscorpius balearicus en Belisarius xambeui. Let dus op waar je wandelt en pas op dat je niet door een schorpioen gestoken wordt, al is dat gelukkig in Europa niet dodelijk.
Schorpioenen (escorpiones) zijn een orde van geleedpotige dieren die behoren tot de klasse der spinachtigen. Ze behoren tot de oudst bekende spinachtigen en worden gezien als een van de meest primitieve landdieren. Schorpioenen worden wereldwijd vertegenwoordigd door ongeveer 1.800 soorten.
Alle schorpioenen zijn zeer giftig voor kleine dieren maar slechts enkele tientallen soorten zijn ook gevaarlijk voor de mens. De meeste schorpioenen (waaronder die in Spanje) zijn niet in staat om een mens te doden. Het is de enige groep van dieren met gifklieren en een naaldachtig toedieningsapparaat aan het einde van een langwerpig, gespierd en erg beweeglijk deel van het achterlijf. Voelt een schorpioen zich bedreigd, dan gaat dit deel van zijn lichaam omhoog en kan hij aanvallen.
In Nederland en België is het te koud voor schorpioenen maar in Spanje komen ze wel voor. De kans dat je in Spanje een schorpioen tegenkomt is erg klein maar bestaat wel in sommige delen van het land. Woon of verblijf je ergens waar schorpioenen kunnen voorkomen, controleer dan altijd eerst de schoenen voordat je ze aantrekt, pas op waar je op blote voeten loopt en steek niet zomaar je hand of arm in een holte of spleet om iets te pakken. Het voorkomen van een steek is de beste remedie en de lokale bevolking is vaak goed op de hoogte van het gevaar.
Schorpioenen in Spanje
In Spanje komen zoals we al eerder schreven twintig soorten schorpioenen voor waarvan er vijf het meeste gezien worden. Maar het feit dat deze voorkomen wil niet zeggen dat ze overal in het land leven en de kans dat je een schorpioen tegenkomt is ook erg klein. Er leven schorpioenen op het Spaanse vasteland, met name in Andalusië, Extremadura, Aragón en Catalonië en op de Balearen eilanden. Er zijn geen specifieke soorten die op de Canarische Eilanden voorkomen.
Buthus occitanus (escorpión común of amarillo)
Deze soort is in Afrika behoorlijk giftig, maar er bestaat een tegengif tegen hun steek. Exemplaren die in Spanje en Zuid-Frankrijk worden gevonden lijken aanzienlijk minder giftig te zijn.
Buthus ibericus (Alarcrán)
Deze soort komt alleen voor in West-Spanje zoals in West-Andalusië en Extremadura en Portugal zoals de Algarve. De beet van deze schorpioen is weliswaar giftig maar niet dodelijk voor de mens,
Euscorpius flavicaudis (escorpión negro)
Een andere naam voor deze soort is Europese zwarte schorpioen. De soort komt voor in Noord-Afrika en Zuid-Europa. De schorpioen is te herkennen aan het zwarte lichaam, de gele poten en de gele angel. De steek is pijnlijk, maar niet gevaarlijk, vergelijkbaar met die van een bij of wesp. Deze soort komt voor in Zuid-Frankrijk maar ook in het Noordoosten van Spanje (Catalonië) en op de Balearen eilanden.
Euscorpius balearicus (escorpión balear)
Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, komt deze kleine soort voor op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Een steek van deze schorpioen kan vergeleken worden met die van een bij of wesp en is niet dodelijk voor de mens.
Belisarius xambeui (escorpión ciego)
Deze soort schorpioen in de familie Troglotayosicidae komt voor in de oostelijke Pyreneeën, te weten Catalonië, met name de provincie Girona en de Garrocha streek en in Zuid-Frankrijk in de omgeving van de Pic du Canigou op hoogtes tussen de 650 en 1.500 meter.