Auto invoeren in Spanje

Auto invoeren in Spanje
Beeld: 123rf

Als je naar Spanje bent verhuist of dat van plan bent dan is de kans groot dat je de eigen auto vanuit Nederland of België mee wilt nemen naar je nieuwe thuisland. Dat is op zich geen enkele probleem en een auto kan uitgevoerd worden in Nederland of België en ingevoerd worden in Spanje. Maar daar zijn wel enkele eisen en regels aan verbonden en het proces van invoeren kan tijdrovend zijn.

Omdat het invoeren van een auto soms moeilijker is omdat men de Spaanse taal nog niet zo goed beheerst of nog niet zo bekend bent met de bureaucratie in Spanje, maken veel mensen gebruik van een zogenaamde gestor, een persoon die in feite alles voor je regelt tegen een vergoeding (die soms erg hoog kan zijn). Mocht je het toch zelf willen doen of willen proberen, dan leggen we hieronder de stappen uit van het invoeringsproces.

Stap 1 – uitvoeren

De auto die je wilt invoeren in Spanje moet uitgeschreven of uitgevoerd zijn in Nederland of België. In het geval van een auto met Nederlands kenteken kun je de informatie daarover HIER vinden en in het geval van een auto met Belgisch kenteken kun je de informatie HIER vinden. 

Stap 2 – documenten

Zorg dat je alle benodigde documenten in bezit hebt zoals:

  • Paspoort of ID kaart
  • NIE nummer (essentieel)
  • Bewijs dat je staat ingeschreven in de gemeente (empadronamiento) (essentieel)
  • Rijbewijs (geldig)
  • Alle autopapieren
  • Aankoopfactuur of koopcontract auto (indien van toepassing)
  • Het Europees Conformiteitscertificaat (CVO)
  • Uitvoerverklaring Nederland of België
  • Technische beschrijving van Spaanse ingenieur (tarjeta de inspección técnica)
  • Spaanse keuringsbewijs ITV
  • Bewijs van betaling wegenbelasting Spanje

Stap 3 – kentekenplaat

Een Nederlands/Belgisch uitvoerkenteken is doorgaans 14 dagen geldig. Mocht deze tijd te kort zijn dan is het mogelijk in Spanje een tijdelijk kenteken aan te vragen (placa verde) die maximaal geldig is voor 60 dagen. Dit tijdelijke kenteken dien je aan te vragen bij de ‘Jefatura Provincial de Tráfico’.

Daar dien je een formulier in te vullen en moet je de administratiekosten betalen voor de aanvraag van het tijdelijke en voor het permanente kenteken. Na deze handelingen ontvang je een tijdelijk kenteken maar vergeet niet om ook een verzekering af te sluiten als je met dit groene kenteken wilt gaan rondrijden. 

Auto invoeren in Spanje
Pixabay

Stap 4 – keuring

Het is nu noodzakelijk een technische beschrijving (tarjeta de inspección técnica) van de auto te laten maken. Dat gebeurt bij de ITV keuringsstations en het is noodzakelijk een afspraak (cita previa) te maken, dat kan via de website gebeuren of telefonisch.

Bij de ITV moet je ook de auto laten keuren wat anders is dan in Nederland of België. HIER hebben we het keuringsproces omschreven. Als de auto goedgekeurd is dan krijg je meteen rechts bovenaan op de voorruit en sticker geplakt die een X-tijd geldig is (afhankelijk van hoe oud de auto is).

LEESTIP: Autokeuring of ITV in Spanje (stappenplan)

Stap 5 – gemeentebelasting

Nadat de auto technisch goed is gekeurd is het tijd voor de belastingen. De eerste is de gemeente waar je woont en waar je ingeschreven staat. Daar krijg je een document mee dat meteen betaald moet worden bij een bank. De ‘Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM) wordt altijd voor 12 maanden betaald en is de verantwoordelijkheid voor de gemeente.

Stap 6 – belastingen  

Met alle documenten en betalingsbewijzen ga je nu naar de Spaanse belastingdienst ‘Agencia Estatal de Administración Tributaria’ ook wel ‘Hacienda’ genoemd. Daar moet je het formulier ‘modelo 567’ (Impuesto Especial sobre Determinados Medios de Transporte) invullen en dien je de kosten te betalen. Dat is het bewijs dat je de invoerbelasting hebt betaald (bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot).

LEESTIP: Motorrijtuigenbelasting in Spanje

Stap 7 – kentekenplaat

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen ga je met alle betalingsbewijzen en documenten (graag in meervoud dus kopieën maken) opnieuw naar de ‘Jefatura Provincial de Tráfico’ om de permanente Spaanse kentekenplaten aan te vragen. Deze zijn in de meeste gevallen binnen enkele dagen op te halen.

Stap 8 – verzekering

Nu de Nederlandse/Belgische auto compleet is uitgeschreven in Nederland of België en officieel is ingeschreven in Spanje is het tijd om de verzekering te regelen. Mocht je tijdens stap 3 al een tijdelijk kenteken (placa verde) hebben aangevraagd en een verzekering afgesloten, dan dien je nu het kenteken te veranderen.

Nog tips of ideeën? Klopt de tekst niet helemaal? Laat het ons weten zodat we het een en ander aan kunnen passen. 

Scroll naar boven